FORFATTERPORTRÆTTER

Udstilling 10. juni - 5. september 2021 på DOKK1

Lise Eiler om udstillingen:

Jeg har på denne udstilling i Aarhus’ smukke kulturhus og bibliotek, Dokk1, bragt syv forfattere sammen, der alle har tilknytning til Aarhus. Jeg har portrætteret Svend Åge Madsen, Sissel-Jo Gazan, Morten Ramsland, Stine Pilgaard, Elsebeth Egholm, Jørgen Leth og Renée toft Simonsen. De syv forfatterskaber og forfatternes alder spænder bredt, men byen binder dem sammen. Jeg er selv født og opvokset i Aarhus og uddannet på Aarhus Universitet og Aarhus Kunstskole, og selvom jeg flyttede til København for mere end 20 år siden, har jeg stadig et nært forhold til Aarhus.

Forfattermødet finder sted i Dokk1’s rum Udsigten med panoramaudsigt over byen og havnen og vandet. Portrætmalerierne er udstillet i store metalstativer og på bagsiden af de fritsvævende malerier er et citat af den pågældende forfatter, der vidner om dennes forbundethed med Aarhus. I forbindelse med udstillingen kan man samtidig ved to lyttestationer høre forfatterne fortælle om deres forfatterskaber i relation til Aarhus. Lydportrætterne er også tilgængelige på AARHUSBIBLIOTEKERNE

Kort om forfatterne:

Stine Pilgaard, 1984, er vokset op i Vejlby-Risskov. Hun er student fra Risskov Gymnasium og tog en bachelor i dansk og medievidenskab på Aarhus Universitet, før hun flyttede til København og læste videre på Forfatterskolen og Københavns Universitet. Siden (i 2016) flyttede hun til Velling, og mødet med vestjyderne er udgangspunktet for hendes seneste roman, Meter i sekundet, der har fået medvind af vestjyske dimensioner. I romanen indgår sangtekster, og fire af disse har fået nye melodier og er kommet med i den nye udgave af Højskolesangbogen.

Sissel-Jo Gazan, 1973, voksede op i ø-gade-kvarteret i Aarhus - afbrudt af en jordomsejling/tre år på havet - og minder fra 80’ernes Aarhus foldes ud i romanen Blækhat fra 2017. Sissel-Jo Gazan tog sin studentereksamen på Marselisborg Gymnasium, og fortsatte studierne på Københavns Universitet, hvorfra hun er uddannet biolog. Hendes interesse for og store viden indenfor biologifaget kommer tydeligt til udtryk i hendes romaner. Sissel-Jo har været bosat i flere lande og bor nu i Berlin.

Morten Ramsland, 1971, er opvokset på Fyn, men flyttede til Aarhus i 1993 - samme år som hans debut, digtsamlingen ‘Når fuglene driver bort’, udkom. Han læste Nordisk Sprog og Litteratur og Kunsthistorie på Aarhus Universitet og har siden 1997 boet i Brabrand. Hans store gennembrud blev romanen Hundehoved fra 2005. Lise Eiler og Morten Ramsland krydsede hinandens veje både på kunsthistoriestudiet og inden da i Østafrika, som de begge rejste til med Mellemfolkeligt Samvirke i 1992 - og faktisk var det her debutdigtsamlingen blev færdigredigeret.

Renée Toft Simonsen, 1965, er født i Randers, men flyttede som helt ung til Aarhus, hvor hendes modelpotentiale blev spottet. I 1982 vandt hun den internationale Supermodel og the World konkurrence, og havde en mangeårig karriere som topmodel med base i New York, før hun vendte hjem til Aarhus, fandt sammen med Thomas Helmig, uddannede sig til Psykolog, og indledte forfatterkarrieren. Renée Toft Simonsen har hovedsageligt udgivet ungdoms- og børnebøger, men har også skrevet bøger om sit eget liv.

Elsebeth Egholm, 1960, er født og opvokset i Aarhus - og bor i dag i Risskov. Efter at have studeret musikvidenskab og læst på Det jyske Musikkonservatorium tog hun uddannelsen som journalist, men det journalistiske arbejde på bl.a. Berlingske Tidende blev afløst af romanskriveri, og Elsebeth Egholm debuterede med sin første roman i 1999. Hun har blandt andet skrevet to krimiserier, der begge foregår i Aarhus og har henholdsvis journalisten Dicte Svendsen og lægen/street-art-kunstneren Rina som hovedpersoner. Dicte-serien er filmatiseret.

Sven Åge Madsen, 1939, bor tæt ved stranden i Risskov og har boet i Aarhus hele sit liv - med undtagelse af længere ophold i Bangalore, Algier og Chicago. Han blev student fra Marselisborg Gymnasium og læste matematik ved Aarhus Universitet et par år, men skrivelysten fik overtaget. Han debuterede med en novelle i Vindrosen i 1962 og sin første roman i 1963. Det er blevet til en imponerende række romaner, og han har desuden skrevet dramatik, noveller, børne- og ungdomslitteratur - og sammen med sin kone udgivet under pseudonymet Marianne Kainsdatter.

Jørgen Leth blev født i Aarhus i 1937, trådte sine barnesko på N.J. Fjordsgades Skole og tog studentereksamen på Marselisborg Gymnasium. Derefter studerede han litteratur på Aarhus Universitet. Han har arbejdet som journalist, udgivet lyrik og en række selvbiografiske bøger og lavet mere end 40 film. I 1991-2010 boede han i Haiti og blev der i 2000 udnævnt til dansk honorær konsul. Jørgen Leth har en stor passion for cykelsport og har i mange år kommenteret Tour de France. Hans karakteristiske stemme kan nu høres på udvalgte strækninger i Aarhus Letbane.

Ferniseringen

af udstillingen indgik i LiteratureXchange-programmet og fire af de portrætterede forfattere havde mulighed for at deltage: Morten Ramsland, Stine Pilgaard, Svend Åge Madsen og Sissel-Jo Gazan. Ferniseringsgæsterne kunne derfor inviteres til forfattermøde/samtale i Store Sal. Moderator Jo Carlsen styrede samtalen på scenen med udgangspunkt i udstillingen, byen og det at portrættere med henholdsvis pensel og ord. Efter programmet i salen kunne alle ferniseringsgæsterne se udstillingen og aftenen sluttede udenfor DOKK1 i den lune sommeraften.