Udsmykning til VUC, Sønderborg

Henriette Pilegaard skrev om værket i Jydske Vestkysten:

VUC-kursister har givet Lise Eiler input til ny vægkunst

BILLEDKUNST: VUC i Sønderborg gjorde indkøbet af kunst til en proces, hvor kursisterne blev inddraget. Og kursisterne er glade for resultatet.                 

SØNDERBORG: - Jeg har aldrig set sådan noget kunst før. Nu ser jeg lidt anderledes på byen. Den bliver lidt mere spændende, fordi man begynder at tænke over, hvordan hun kan male den. 

- Ja, det er sådan noget, man ikke lige tænker over i hverdagen. 

VUC-kursisterne Erik Gade Sørensen og Amanda Graversen har billedkunst som emne, og dermed har de fulgt tilblivelsen af et kunstværk, som i går blev afsløret i trappeopgangen i skolen på Asylvej. 

VUC indkøber hvert år kunst til én af de fem sønderjyske hovedafdelinger, og da det denne gang var Sønderborgs tur, foreslog billedkunstlærer Mette Velling, at skolen i stedet for at gå ud og indkøbe noget, der passede til væggene, gik i samarbejde med en kunstner, der var med på at lytte til skolens egne ideer. 

Friske øjne på byen

Valget faldt på Lise Eiler, også kaldet byggeriets kunstner, som i november for første gang i sit liv besøgte Sønderborg. Hun havde dermed helt friske øjne på byen, da hun gik i gang med at gennemfotografere markante bygninger og scenerier. Men undervejs har hun også fået input fra kursisterne, der blandt andet har udfyldt ønskesedler, som har hængt i gangen. De har peget på broerne, på Marie-kirken, Dybbøl Mølle, Als-pigen og mange andre ting. 

Ved afsløringen i går var Lise Eiler igen i Sønderborg, hvor hun fortalte udførligt om tilblivelsen af værket. 

- Det har været vildt spændende, og jeg har mødt en engageret flok kursister, som har bragt mange ideer på banen. På den måde fik jeg mere med hjem, end hvis jeg bare selv havde gået rundt. Mødet med modtageren af et værk er altid meget givende og en vigtig del af arbejdet for mig, sagde Lise Eiler, der kalder værket for »Sønderborg Sammensmeltning«. Det er to billeder, men alligevel ét, som viser velkendte omgivelser på en anderledes måde og åbner forskellige betydninger. 

Ewers urokkeligt!

Lise Eiler har været fascineret af kontrasten mellem det nye, blanke og stilrene Alsion og havnefronten på den anden side, hvor Ewers-pakhuset for hende er en markant og spændende bygning, der står som et urokkeligt element og peger tilbage i tiden. 

Pakhuset har da også en så central plads i værket, som dermed kan ende med at blive forpligtende for byens beslutningstagere midt i alt det nye, der er planlagt på havnefronten. 

Også en bygning med stillads indgår i værket. Lise Eiler har specialiseret sig som maler af bygninger med stilladser og har blandt andet leveret malerier til store entreprenører.

- Jeg kan godt lide forvandlingsprocessen, dét, der er i gang. Det er mere interessant end det færdige resultat. Vi er altid på vej et andet sted hen. Sådan er det også her på i huset. I er i et uddannelses- og udviklingsforløb i en skole, som bygger på tradition, men som også er i konstant fornyelse, sagde kunstnerne til kursisterne, som efter afsløringen i går var godt tilfredse med resultatet: 

- Det er utroligt alle de elementer fra byen, der er kommet med, og jeg er glad for, at vi har haft hende på skolen, sagde Amanda Graversen. 

© JydskeVestkysten